Toisella Johtaja-Akatemian kerralla 20.2 aiheena olivat esiintymistaidot, joissa meillä kaikilla on jotakin uutta opittavaa. Miten olla uskottava? Miten vakuuttaa kuulijat ja vaikuttaa heidän tunteisiinsa? Voiko jännitystä hallita? Näitä ja muita tärkeitä kysymyksiä pohdimme esiintymisvalmentaja Miika Karppisen johdolla ja otimme teoriat käyttöön workshop -osioissa, joissa jokainen pääsi itse esiintymään. Lisäksi päivän aikana otettiin Uniforstin henkilöstögalleriakuvat ja CV-kuvia halukkaille. Tunnelma oli innostunut ja osallistujia kiitettävästi parikymmentä.

Päivän antina opimme, että vaikuttamisen tärkeimmät keinot ovat puhujan uskottavuus sekä tunteisiin ja järkeen vetoaminen. Pohdimme näitä vaikuttamisen keinoja seuraamalla videolla taitavasti puhuvaa henkilöä ja poimimalla hänen esityksestään tapoja, joilla hän vetosi yleisöönsä. Näiden ideoiden pohjalta laadimme ryhmissä lyhyt puheet, joilla haluttiin saada muut vakuuttuneiksi.

Hyvä esitys vaatii suunnittelua. Mitä tärkeämpi puhe, sitä aikaisemmin kannattaa aloittaa. Tunnustettava on, että itselleni heräsi tässä kohtaa pieni ahaa -elämys. Puheen valmistelussa voi käyttää apuna yhdeksän kysymyksen sarjaa, jonka Miika esitteli meille. Näitä kysymyksiä pohdittuaan puhuja tiedostaa alitajuisesti miksi puhe on tärkeä, miksi juuri hän on oikea henkilö puhumaan aiheesta ja mitä yleisö odottaa puheelta.

Esiintymisjännitykseen pureuduimme improvisaatioharjoituksen avulla, jossa jokainen vuorollaan piti minuutin kestoisia puheita aiheista, jotka annettiin vasta puheen alkaessa. Yllätyin, miten nopeasti aiheesta keksi puhuttavaa ja miten johdonmukaisesti siitä pystyi puhumaan, vaikka aikaa suunnitteluun ei ollut. Useimpia meistä pelottaa esiintymisessä jäätyminen. Tämä harjoitus oli mielestäni erityisen hyvä juuri sen vuoksi, että se aiheuttaa helposti jäätymisen. Koska seura oli kannustavaa ja tilanne muuten rento, jäätymisen pystyi kohtaamaan ja huomaamaan, ettei se ole maailmanloppu.

Luulen, että kaikki mukana olleet kokivat päivän antoisana ja itselläni se konkretisoitui ryhmätyötä esitellessä seuraavana päivänä, kun sain sanotuksi suurin piirtein kaikki ne asiat, jotka halusinkin. Esiintyminen vaatii harjoittelua ja hyväksi puhujaksi tulee vain puhumalla.


0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder