Johtaja-Akatemiaa järjestetään nyt kolmatta kertaa. Löysimme maatalousylioppilaiden osuuskunta Tähkän kanssa monta hyvää syytä järjestää tapahtuma myös tänä vuonna. Saimme aikaisemmista akatemioista positiivista palautetta, Viikin osuuskuntien tunnettuuden ja vaikuttavuuden kasvu sekä meidän järjestäjien oma innostus ja kiinnostus houkutella kovamaineisia puhujia kampukselle. Ja niin ideasta muotoutui jälleen uusi Johtaja-Akatemia – tällä kertaa viisiosaisena.

Saimme ensimmäiselle kerralle pitkän linjan johtajan, DI Sakari Oksasen, sekä tilaisuudelle erillisen hostin, jokapaikanhöylä Karri Liikkasen. Karrin energisellä panoksella saimme ensimmäisestä kerrasta monipuolisen ja aktiivisen tapaamisen. Karrin lyhyt presentaatio alussa poiki yhden tärkeän muistutuksen johtamisesta ja sen syvimmästä olemuksesta: Kommunikointi. Oli tiimi iso tai pieni – kaikki ongelmat kohdataan kommunikoinnilla, ja tämä on johtamisen tärkein elementti.

“Olen ollut aika kauan duunissa, joten sen puolesta CV:ni on pitkä”, Sakari aloitti. Vuoden 1973 energiakriisi sai Sakarissa aikaan ensimmäisen kiinnostuksen energia-alaa kohtaan, jonka myötä mies hakeutui sähköosastolle Teknilliselle Korkeakoululle. TKK:n opinnot johtivat mielenkiintoiselle uralle, jolle mahtuu paljon ulkomaankomennuksia ja eri asiantuntijaorganisaatioita. Mittavimman uran Sakari teki Pöyryn palkkalistoilla – yhtiön toimiala ja kansainvälisyys veti puoleensa. “Pöyryllä pystyin yhdistämään osaamisen, kansainvälisyyden ja pidin projektityöstä.”

Yhtiöiden monimutkaisista ja etäisistä visioista powerpoint-vastaisella Sakarilla oli selkeä näkemys: “Jos ei ole hyvää visiota, niin parempi ettei edes esitä sellaista.”

Konsulttiyhtiöissä ja asiantuntijaorganisaatioissa on tiettyjä erityispiirteitä. Esimerkiksi Sakarin mukaan useat alaiset ovat monesti sinua fiksumpia ja tienaavat myös enemmän. Suunnitteluyhtiöt ovat usein pakon edestä kansainvälisiä – muun muassa Suomen kaltaisessa pienessä maassa ei ole montaa suurta projektia vuosittain. Isot projektit vaativat aina isot resurssit. Suomea Sakari piikittelee myös ylimielisyydestä.

“Suomessa markkinointi on pielessä ja osaamiseen liittyy ylimielisyyttä. Kyllä muuallakin kuin meillä on osaamista. Esimerkiksi Tanskasta on lähtenyt monta isoa suunnittelufirmaa. Siellä osataan.”

Osaamisen suhteen tärkeintä on Sakarin mukaan oman alansa tunteminen. ”Kannattaa oppia oman alansa perusasiat hyvin! Niillä pääsee jo pitkälle.”

 

Johtamisesta:

  1. Jos haluat johtaa, ota vastuuta ja sitoudu
  2. Oman alan osaamisen hankkiminen ja kultivointi
  3. Arvostus, monikulttuurisuus – kyllä muuallakin osataan
  4. Esimerkin voima
  5. Periaatteiden voima

Urasta:

  • Halu
  • Pyrkimys
  • ja tahtotila omalla osaamisella

Strategiasta:

  1. Strategiassa valitaan ne taistelut, jotka taistellaan ja ne, joihin ei osallistuta
  2. Operatiivinen johto johtaa taistelut ja hioo taktiikan
  3. On hyviä ja huonoja strategioita. Uudet johtajat tekevät uudet strategiat ja vanhat häipyvät entisten johtajien myötä. Älä ylireagoi.
  4. Ketteryys strategisena toimintatapana
  5. Tiedosta ydinosaamisesi ja arvosta sitä
  6. Voiko strategia olla niin hyvä, että se kestäisi johtajan vaihdoksen?

 

”Puu joka on sylin vahvuinen, kasvoi pienestä vesasta”  – Lao Tze

 

 

Teksti: Juhana Simula


0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder