Mikä on osuuskunta?

Osuuskunta on yhteisyrittämisen yritysmuoto, joka yhdistää jäsentensä osaamisen ilman suurta alkupääomaa. Sen tarkoitus on tuottaa taloudellisella toiminnalla jäsenilleen etuja, jotka syntyvät osuuskunnan tarjoamien palveluiden käytöstä. Osuuskunta on yritys, jonka sen jäsenet omistavat. Jäsenet päättävät toiminnasta ja jokaisella jäsenellä on äänioikeus. Osuuskuntatoiminnasta saa yrityskokemusta ja samalla omat työelämävalmiudet kehittyvät.

 

Osuuskunnan jäseneksi opiskelujen aikana

Voit liittyä osuuskunnan toimintaan opiskeluaikanasi ja työllistyä vaihtelevan pituisiin työsuhteisiin erilaisissa yrityksissä osuuskunnan avulla. Maatalous- ja metsätieteellisessä tiedekunnassa opiskeleville on kaksi osuuskuntaa: maatalousylioppilaiden osuuskunta Tähkä ja metsäylioppilaiden osuuskunta Uniforst. Jäseneksi voit liittyä missä tahansa vaiheessa opintojasi. Liittyminen ei velvoita sinua sitoutumaan osakunnan toimintaan, mutta antaa siihen hyvän mahdollisuuden. Osuuskunnan jäseneksi pääset osuusmaksulla, joka maksetaan osuuskuntaan liittymisen yhteydessä ja palautetaan jäsenyyden päättyessä valmistumisesi jälkeen. Maatalous- ja metsäylioppilaiden osuuskunnissa osuusmaksu on 50€. Osuusmaksuista koostuu osuuskunnan liiketoiminnan edellyttämä oma pääoma.

Tähkä ja Uniforst tarjoavat jäsenilleen erilaisia ja vaihtelevan pituisia työsuhteita. Vaikka olisit opintojesi alkuvaiheessa, voit hyötyä osuuskunnan toiminnasta aikaisemmalla osaamisellasi. Kerro rohkeasti osuuskunnalle osaamisestasi ja voit työllistää itsesi mielekkäisiin työtehtäviin. Osuuskunnan avulla pääset myös helposti kiinni oman alasi työtehtäviin, eikä aikaisempi kokemus ole edellytys. Osuuskunnat tarjoavat jäsenilleen myös laskutuspalvelua, jonka avulla voit kätevästi laskuttaa itse hankkimastasi ja suorittamastasi työstä yritystä, jolloin osuuskunta vastaa kätevästi palkanmaksusta.

 

 

Uniforst – silta opintojen ja työelämän välillä

Uniforst on metsäylioppilaiden perustama osuuskunta, joka tarjoaa jäsenilleen alan työmahdollisuuksia ja koulutusta. Osuuskunta markkinoi toimintaansa metsäalan yrityksille tarjoten heille osaavaa työvoimaa. Kun yrityksellä on tarvetta työntekijälle, se voi ulkoistaa työntekijän rekrytoinnin Uniforstille. Työtarjouksia on erilaisia; osaan ei vaadita aikaisempaa kokemusta metsäalalta, kun taas osaan vaaditaan jo pidemmälle edenneitä opintoja. Vaativuustasoltaan vaihtelevat työtehtävät mahdollistavat opiskelijoille työskentelyn opintojen ohella koko opiskeluajan. Työtehtävää hakevan valintakriteerit ovat: Hakijan pätevyys tehtävään, osuuskunnan jäsenyys ja työtuntien jakautuminen tasaisesti jäsenten kesken. Jäseneksi voi liittyä henkilö, jolla on opinto-oikeus Helsingin yliopiston Maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan metsätieteiden laitokselle. Uniforst tarjoaa myös mielenkiintoisen mahdollisuuden osuuskunnan hallitustyöstä ja operatiivisestä työstä kiinnostuneille jäsenilleen, sillä kaikki hallituksen jäsenet ja toimihenkilöt koostuvat opiskelijoista.

 

Tähkä – oljenkortesi työllistymiseen

Tähkä, maatalousylioppilaiden osuuskunta, koostuu Helsingin yliopiston maatalousalan opiskelijoista. Idea maatalousylioppilaiden osuuskunnasta syttyi vuonna 2016 ja toiminta pyörähti käyntiin alkuvuodesta 2017. Tähkän päätavoitteena on työllistää jäseniään maatalousalan yrityksiin.  Maataloustieteet kattaa kasvintuotantotieteen, kotieläintieteen, agroteknologian, maatalousekonomian sekä maaperä- ja ympäristötieteen opinnot. Opiskelijalle Tähkä tarjoaa aiheeltaan ja kestoltaan eri pituisia työtehtäviä, sekä erilaisia koulutuksia ja tilaisuuksia. Yritykselle Tähkä tarjoaa alan tulevaisuuden osaajia, ilman pitkällisiä rekrytointiprosesseja ja pitkäaikaista sitoutumista. Tähkän jäseneksi voi liittyä kuka tahansa maataloustieteen opiskelija jäsenhakemuksella, joka löytyy Tähkän verkkosivuilta.

 

Teksti: Kaisa Kettunen ja Julia Pelin

 


0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder