Tiistaina 27.2. Uniforstin Johtaja-Akatemiaa tähditti todellinen muutosjohtaja ja asioiden muuttaja. Tämä “kunnianhimoinen mimmi” oli Metsähallituksella parhaillaan viestintäjohtajana työskentelevä Terhi Koipijärvi, jonka esitys ei jättänyt kylmäksi. Päivän esityksen ja keskustelun aiheena oli naisjohtajuus metsäalalla, työyhteisöjen monimuotoisuuden hyödyntäminen ja johtaminen ylipäätään. Kokemukset johtaja-aseman kyseenalaistamisesta kirvoittivat myös kiivasta keskustelua.

Terhi Koipijärven henkilökohtainen ja rehellinen esitys hänen historiasta ja työkokemuksen kartoittamisesta oli kunnioitettava. Jo nuoresta lähtien hän oli ihaillut metsiä ja metsämiesten töitä sekä haikaillut hieman “kundien hommia”. Terhiä oli lisäksi ajanut palo halusta muuttaa asioita ja päästä johtamaan. Aina kaikki ei kuitenkaan ollut sujunut kuin rasvattu, vaan nuorena naisena sai kokea reippaan ryöpytyksen niin työelämässä kuin pelkästään metsäalaa opiskellessa. Vieraileva naisjohtajamme oli joutunut hakemaan hyväksyntää useissa paikoissa, ja metsäalalla työskentelyä aloitellessaan yksi kova testi oli Venäjänkauppa. Se oli kuitenkin mahdollisuus. Neuvostoliiton romahdettua Venäjällä haluttiin asiantuntija – olipa sitten nainen tai mies. Ja juuri tuo ”helvetin seikkailu Venäjällä” oli kasvattanut työkokemuksen ohella luonnetta valtavasti.

”Se oli sellaista ruotuun laittamista”

Sukupuolten välinen tasa-arvo ei ole trendikäs puheenaihe. Metsä Groupilla ja Stora Ensollakin työskennellyt Koipijärvi tietää mistä puhuu. Meille hieman huvittavaankin sävyyn esitetty asia on kuitenkin harmittava vääryys, joka edelleen painaa metsäalaa ja työyhteisöjä ylipäänsä. Tietyistä päätöksistä on ulkopuolella, sillä kutsua ei tule vaikkapa sikarikerhoon tai saunailtaan. Metsästysreissuille osallistumattomuudesta tivataan tai nälvitään. Naisjohtajien on myös esitettävä kyvykkyytensä näyttävämmin ja vaikutettava pätevämmiltä kuin mieskollegojensa. Tämä johtaa usein esimerkiksi miesten ja maskuliinisten eleiden peilaamiseen naisjohtajilla.

Metsäalan johtaminen on Suomessa miehistä puuhaa. Mutta miten tähän on tultu? Näemmekö metsää puilta? Se on ainakin varmaa, että Terhin kaltaiset pioneerit ovat raivanneet tietä ja avanneet ovia sekä uusia mahdollisuuksia nuoremmalla sukupolvelle. Muutosta on tapahtunut eikä se ole pysähtynyt. Vallitsevaa tilannetta ei ole syytä muuttaa kiintiöpaikoilla tai muulla lyhytnäköisellä hölmöilyllä, mutta työyhteisöjen monimuotoisuus on huomioitava uusin silmin.

Monimuotoisilla työyhteisöillä vastataan monipuolisten sidosryhmien vaatimuksiin

Päivän tärkeintä antia oli juuri työyhteisön erilaisuuden mahdollistama potentiaali ja tuon täyden potentiaalinen hyödyntäminen. Erilaiset näkemykset, erilaiset lähtökohdat ja erilaiset ihmiset yhdessä avarakatseisen oikean johtajan kanssa voivat saada jotain täysin uutta ja ennenkuulumatonta syntymään. Tähän keittoon vielä tasavertainen työhenki ja menestyksen resepti on taattu.

Tässä vielä Terhi Koipijärven vinkit (nais)johtajille:

– yhteisöjen verkostoitumista oltava muutenkin kuin yhden harrastuksen (metsästys) parissa
– hiihto- ja metsästyskulttuuri työyhteisöissä on vähitellen hiipumassa, joten älkää murehtiko
– älkää huutako alaisille tai vertaisille, todella paha ja tehoton tapa
– älkää räksyttäkö
– asiat paisuvat omassa päässä, joten omia virheitä ei kannata jäädä pureksimaan → siirry korjaaviin toimenpiteisiin
– valta sokaisee, mutta älä anna
– hyvän työyhteisön kolme piirrettä: monimuotoisuus (valtava rikkaus, erilaisia näkemyksiä), oikea johtaja (ymmärtää alaisten vahvuudet) ja tasavertainen hyvä työhenki

Terhi Koipijärvi on Metsähallituksen viestintäjohtaja. Hänellä on 25 vuoden kansainvälinen kokemus metsäsektorin ja -teollisuuden asiantuntija- ja johtotehtävistä. Ennen siirtymistään Metsähallituksen palvelukseen hän on työskennellyt muun muassa vastuullisuuden johtotehtävissä Stora Ensossa ja Metsä Groupissa. Hän on yksi johtavista yritysvastuun ja kestävän metsätalouden puolestapuhujista sekä toimialallaan että laajemminkin yritysmaailmassa. Koipijärvi on valittu vuoden metsänhoitajaksi vuonna 2011.

Teksti: Juhana Simula

Terhi Koipijärvi Johtaja-Akatemiassa.


0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder